Klapperdijk 16 |
8191AD Wapenveld |
038-4477775 |
info@slagerijencateringdehaan.slager.nl |
Onze slagerij en catering is gelegen in 't Wapenveld. Wij hebben voor u een zeer ruim assortiment aan verse kwaliteitsproducten. Ambachtelijk gemaakt volgens beproefde recepturen. Met liefde en passie bereid in onze eigen keuken. En daar krijgt u van ons altijd persoonlijk advies en de beste service bij.
Op onze website vindt u een groot deel van ons assortiment. U vindt hier een scala aan inspiratie voor in de keuken in de vorm van recepten, kooktips en de vleeswijzer. We wensen u een smakelijk bezoek en zien u ook graag in onze winkel.
Koken is ontzettend leuk en met de producten van de Gildeslager worden uw gerechten zeker smakelijk. Voordat u uw gerecht op tafel kunt zetten, zult u het recept moeten volgen en een vleugje van uzelf daarbij doen. In recepten staan verschillende kooktermen en technieken die niet bij iedereen bekend zijn. Wij van de Gildeslager willen dat u altijd het beste onder uit de kan haalt en leggen op deze pagina een aantal veelvoorkomende kooktermen aan u uit. Zo kunt u met nog meer gemak aan de slag in uw keuken. Uiteraard kunt u altijd bij de Gildeslager terecht voor een antwoord op uw vragen en meer tips voor in de keuken.
Aanlengen
Wanneer u een vloeistof, bijvoorbeeld water of melk, toe moet voegen aan een gerecht, dan heet dit aanlengen.
Au bain-marie
Soms moet u iets smelten wat niet direct op het vuur kan, of u wilt iets warm houden zonder vuur te gebruiken. Dan kunt u dit au bain-marie doen. Dan zet u een schaal of kom in een bad van warm water. Door de hitte die van het water afkomt kunt u bijvoorbeeld chocolade smelten of uw gerecht warm houden.
Blancheren
Dit betekent dat een product kort wordt gekookt en vervolgens in het koude water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld. Ingrediënten worden hierdoor snel beetgaar.
Flamberen
Dit is een techniek waarbij alcohol wordt toegevoegd aan een gerecht en in brand wordt gestoken.
Meestal wordt er sterke drank gebruikt. Door dit in de brand te steken verdwijnt de alcohol maar blijft de smaak van de drank wel in het gerecht zitten.
Fruiten
Door groenten te fruiten komen het aroma en de smaak beter tot hun recht. Bij het fruiten worden groenten gebakken in olie of vet, hierdoor krijgen ze een licht gouden kleur.
Julienne
Julienne is een term die gebruikt wordt voor groenten die zeer fijn gesneden zijn. Deze fijngesneden groenten worden veel voor in de soep gebruikt.
Pareren
Sommige vleesproducten hebben nog vliezen en andere delen zitten die niet eetbaar zijn. Dit zien we bij veel wild producten. Met pareren wordt bedoeld dat deze vliezen en andere delen worden weggesneden.
Pasteuriseren
De belangrijkste eigenschap van pasteuriseren is het (deels) bacterievrij maken van producten en zo de houdbaarheid te verlengen. Dit wordt bereikt door producten kort te verhitten tussen de 70 en 90 graden. Deze techniek zien we vooral terug bij producten zoals melk, vruchten en honing.
Rul bakken
Wanneer vlees rul gebakken moet worden, dan wordt het geplet en al roerend gebakken. Dit wordt vooral gebruikt bij gehakt, het gehakt is dan ook snel gaar.
Iedereen kan koken; met het juiste keukengerei, verse producten, een goed recept of idee komt u al een behoorlijk eind. Het lezen van recepten kan voor sommige mensen voor wat verwarring zorgen, niet vanwege de tekst, maar vanwege de termen die gebruikt worden. Een aantal van deze termen worden uitgelegd onder de kop ‘kooktermen’. Hieronder hebben we voor u een overzichtelijk schema uitgewerkt waarin alle maten en gewichten staan die veel voorkomen in recepten. Handig om bij de hand te hebben.
1 snufje | Een hoeveelheid die u tussen uw duim en wijsvinger kunt houden |
1 mespuntje | dit is 3 tot 4 snufjes |
1 theelepel (tl) | Tussend e 3 en 15 gram |
1 eetlepel (el) | Tussen de 8 en 30 gram |
1 kop | 1,5 dl - 150 cc |
1 waterglas | 2 dl - 200 cc |
1 wijnglas | 1,25 dl - 125 cc |
1 liter (ltr) = 10 deciliter (dl) = 100 centiliter (cl) = 1000 milliliter (ml)
1 kilo = 10 ons = 2 pond = 1000 gram (gr)
Ovenstanden
Aanduiding | Temperatuur in graden Celsius |
Drogen | 50° |
Lauwwarm | 100° - 125° |
Matig warm | 125° - 175° |
Warm | 175° - 200° |
Zeer warm | 200° - 225° |
Vrij heet | 225° - 250° |
Heet | 250° - 275° |
Zeer heet | 275° - 300° |
Gasovenstanden
Aanduiding | Stand | Graden Celsius |
Drogen | ¼ | |
Lauw | ½ | 100° |
Lauwwarm | 1 | 140° |
Matig | 2 | 160° |
Warm | 3 | 180° |
Zeer warm | 4 | 200° |
Heet | 5 | 220° |
Erg heet | 6 | 240° |
Zeer heet | 7 | 260° |
Extreem heet | 8 | 280° |
We hebben een aantal tips, technieken en andere handige weetjes voor u verzameld op onze website. Maar er zijn meer websites waar u veel informatie kunt vinden over koken. Hieronder delen we onze favoriete websites graag met u.
www.vlees.nl